УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

среда, 13. фебруар 2008.

Антологија ОПАЛОГ ЛИШЋА

Прво издање Антологије ОПАЛОГ ЛИШЋА било је објављено, својевремено, као интернет издање на Вебу Заветина, и оно више није доступно.
Ово, друго, издање на слици, објављено је крајем 2006. године, као дигитално, на ЦД Вечити чудесни коренови, у оквиру Сабраних радова М. Лукића, као 11 књига. Оно има обим 432 стр.Ћир.
У ово друго, тзв. сачувано издање, укључено је све оно што је Лукић искључио из своје антологије Несебичан музеј, као и из Антологије ФЕНИКС.
Као антологичар и критичар, Лукић је и оно што је искључивао из две своје антологије, није сасвим одбацивао, уверен да су у српској култури и с к љ у ч и в а њ а, одбацивања и игнорисања давала погубне исходе. Чињеница је да у српској култури и књижевности нема- нема - како је Лукић уочио и то јавно истакао - ваљанијих, релевантних, отрежњујућих, реалистичких студија о српској култури 20. века. Лукић је на ту околност указивао, не само у својим романима, чланцима по часописима, у предговорима својим антологијама, поводом оцена појединих песничких опуса, већ и у књигама својих есеја Уметност маховине, Канал ФИЛТРА I, Рушење дућана лажи, а посебно у часописима Трећа Србија, Уметност махагонија, и др.
Негде у Архиву у оснивања (додатак антологији НМ, 4. изд.), Лукић је записао следеће и то подвукао:"У српској култури и књижњвности има много средњака и средњаштва - никада не треба подцењивати њихове предности...Социјализам је искварио неколико генерација; многи су помрли не схвативши ту једноставну и страшну истину...Лицемерје и бескрупулозност су ужасне ствари; почивају на стубовима двехиљадугодишње културе лажи...Књижевна критика је огрезла у свему томе.Политика је огрезла у томе, јер је болесна од свога недостатка храбрости..."
Лукић је давао аргументацију, коју су тешко прихватали и песници и критика, па и обични читаоци... У суштини, Лукић се одважно одлучио на стваралачки потез који ствара данас много непријатеља, али сутра неће бити тако.
Антологија ОПАЛОГ ЛИШЋА представља оно отпало у Лукићевом избору...


Нема коментара: