УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

среда, 13. фебруар 2008.

Антологија ФЕНИКСТреће, тзв. "коначно издање" Антологије ФЕНИКС објављено је крајем 2006. године, у издању Едиције ЗАВЕТИНЕ на ЦД Вечити чудесни коренови, у оквиру Сабраних радова М. Лукића, као 10 књига. Ово издање има обим 180 стр.Ћир.
"...Српска култура и поезија 20. века обликовала се на отпаду и ђубришту, ушавши у Лавиринт, из кога је врло мало, врло мало стваралаца сматрало да вреди да изађе на видело и можда је то пошло за руком (не до краја) само неколицини?..." (одломци из увода у антологију)
То је једна од најстрожијих антологија српске поезије 20. века у којој је заступљено око 60-ак аутора. Ми верујемо да ово није коначно издање; тј. можда ће се, кроз коју годину и појавити коначно издање ове књиге, које ће вероватно бити редукованије, можда са петнаестак-двадесетак имена?
Прво издање ове књиге објављено је као библиофилско у 250 примерака (Београд, 1998) и представља библиофилски раритет. Друго издање, објављено је у оквиру Дела Мирослава Лукића, штампаних 2002. године.
Треће издање може се још увек набавити директно од Едиције Заветине http://www.zavetine.com
Ово издање је сасвим прећутано. Оно је омражено у српској књижевности, због тзв. своје "строгости", иако то није најстрожији облик антологије српске поезије 20. века. По уверењу самог састављача:"Ми нисмо имали књижевних генија међу песницима. Више је било самозванаца, чак знатан број залуталих у књижевност. Као народ, у 20. веку имали смо научника песничке имагинације, генија Николу Теслу, који је имао своју тајну, коју је проникнуо, наслутио Винавер, књижевна величина првога реда..."

Нема коментара: