УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

уторак, 12. фебруар 2008.

Треће издање НЕСЕБИЧНОГ МУЗЕЈАОво издање је објављено као 4. књига Дела Мирослава Лукића: 32 наслова у 35 књига - Опус Н 1 УМЕТНОСТ МАХАГОНИЈА, крајем августа 2002. године, на 944 стр. формата 20 х 12 цм.
Издавач је 3. издање најавио као "капитално... Ова капитална књига се објављује без материјално финансијске потпоре ма ког инвеститора!!!"
Како да помогнете правим иудавачима, иза којих не стоји никаква моћ, поготову не она у тами, ни политичка, ни конфесионална, нити било који други монопол? - пита уредник овог издања.
Не чезните за бесплатним књигама и часописима, јер онда сањате о пропасти истински независних издавача!!! - пише на 2. стр. овог издања.
Ово 3. издање има поднаслов: Антологија поезије 1900 - 2001. Треће српско издање. Прегледано, допуњено, и нешто измењено...
Шта је допуњено и измењено? - Ово је, да одмах кажемо, најобимније издање, и баш зато врло корисно за будуће састављаче сличних подухвата. У суштини, НМ је задржао склоп 1. и 2. издања, с тим што је сада обухватио читав 20. век српске поезије (у најширем смислу речи). Ово издање има 3. дела: Регистар I, који обухвата обиман предговор састављача; Регистар II, који садржи АЗБУЧНИК трагедије људског постојања и утопија. Сфера мистике: Трансфер из Складишта: Сектор 1 (поезија, 1900 - 2001). Овај Азбучник садржи избор из опуса 153 песника. Регистар III, има поднаслов Архив НЕСЕБИЧНОГ МУЗЕЈА Plus ultra, представља трећи блок књиге, где су штампани подаци и напомене о песницима, упутство са објашњењима, Канал ФИЛТРА : преглед антологија, избора или панорама поезије, објављених током 20 века (као књиге), или у периодици, као и преглед антологија српске прозе објављених током 20 века, са састављачевим коментарима - без длаке на језику. Ово издање садржи како списак песника чије су песме ушле у овоу антологију, тако и списак песника који нису ушли.
У суштини, састављање једне овакве антологије био је пут ка једној немогућој књизи. Међутим, ово издање је објављено у симболичном, библиографском тиражу.
Постоји дигитална верзија овог издања, и она се може погледати у фондовима Нароне библиотеке Србије. А може се добити и од издавача.

2 коментара:

Анониман је рекао...

Како наћи ово тзв. треће издање антологије НЕСБИЧАН МУЗЕЈ?
Је ли оно библиофилски раритет и може ли се знати колика му је цена?

Иван ШИШМАН је рекао...

Треће издање НМ је библиофилски раритет и може се поручити директно од београдских ЗАВЕТИНА (11000 Београд, Сердар Јанка Вукотића 1/13), или електронском поштом zavetine@verat.net
Цена је према договору.
И. Шишман